Elsa-klänning från Frost – vad har jag gett mig in på?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

Det har gått några månader sen dottern ville att jag skulle sy en Elsa-klänning. Jag försökte slingra mig lite och skjuta över det på farmor som ju är sykunnig. Min sykunskap kommer från syslöjden i skolan, sen dess endast någon enstaka raksöm och lagning av jeans. Men nej! – det var jag som skulle sy den. Hon visste precis hur den skulle se ut och ritade till och med ett ”mönster”- Döm om min förvåning när jag sen googlar och hittar en nästan identisk bild – kan inte låta bli att bli imponerad av hennes förmåga att fånga detaljer.

Ritad modell i april. Notera att det ska vara iskristaller på manteln.

Googlade fram den här bilden – Foto: Compton & Woodhouse

Tiden har gått men hon har inte glömt klänningen. Så sakteliga har jag funderat på hur man ska göra och så har vi tillsammans varit till tygaffären för att välja tyger. Det svåraste var att hitta rätt sorts tyg med iskristaller på till släpet. Till sist bara dök det upp på Wish, trots att jag letat på alla svenska nätbutiker jag hittat.

En begagnad blå sommarklänning för 10 kr fick bli ”stommen”. Livet klipptes bort så att bara resårkanten och kjolen var kvar. Ovanpå det sydde jag ett cirkulärt stycke chiffong där jag klippt ett hål för hennes midja. För att få lite fall på kjolen gjorde jag hålet större än hennes midjeomkrets och rynkade tyget genom att sträcka ut resåren i sommarklänningen maximalt innan jag nålade dit den. Sen höll jag den sträckt för att matcha chiffongen medans jag sydde. Kjolen sydde jag sen fast på insidan av ett blått brett resårband, även här sträckte jag resårbandet för att skapa rynk.

Livet skulle promt vara i ett turkosglittrogt stretchtyg som var fullkomligt omöjligt att sy i. Borde haft en overlock-maskin…. Fördelen är att det inte verkar repa sig i kanterna så jag skippade sicksacken. Istället fick jag handsy sidosömmarna. Jag gjorde modellen utifrån ett av hennes sommarlinnen som jag ritade av. Hela livet är i ett stycke med vikningen uppe på axlarna och sen en söm i vardera sidan. Livet syddes fast på insidan av det blå resårbandet till kjolen, också det med rynk. Som tur var gick det att göra på maskin utan alltför mycket trassel.

Manteln/släpet skulle absolut sitta fast på sidorna strax under armhålorna, inte alls bak vid naxken/axlarna som jag trodde. Och ja – om man tittar på filmen så har hon ju rätt… Tyget till manteln var inte så brett som jag skulle vilja haft det. Så jag tog och delade det på mitten längs med så jag fick två smala långa bitar. Efter sicksack syddes de fast från armhålan till en bit förbi medellinjen, lite snett så att den pekar utåt och intrycket blir att den är bredare nedtill.

 

Jag blev till slut riktigt nöjd med tanke på urusla förutsättningar, inget mönster och fel sorts symaskin. Och bästa betyget av allt – dottern är supernöjd och sprang omkring hemma och dansade och sköt isstrålar hela kvällen!

 

Mitt syprojekt får bli mitt sista-minuten bidrag till månadens utmaning hos Monthly makers som nu hade tema kläder. Det är så kul att haka på deras pysselutmaningar med nya teman varje månad. Man bloi inspirerad att våga testa saker på ett nytt sätt eller helt enkelt bara se på sitt skapande på ett annat sätt. Dessutom får man se massor med fina tolkningar av månadens tema. Den här månadens värd var Elsa Lisa Larson.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

4 Comments

  1. Bra gjort och snyggt det blev! Mina brorsdöttrar skulle bli så lyckliga av den klänningen också, allt skall vara frozen 😀

  2. Så berörd av att du gjorde detta för din dotter trots din egen osäkerhet. Vet många barn som skulle bli helt överlyckliga för en sån klänning och din dotter utstrålar verkligen det. Extra fint med hennes mönster också. <3

    • Tack för dina fina komplimanger! Så glad att hon blev nöjd för hon är väldigt bestämd hur saker ska se ut… ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *