Här kommer de bästa tipsen för att få perfekta saftiga kanelbullar. Det går bara inte att misslyckas. Det bästa är att det till och med blir lättare!
Det är inte så ofta som jag skriver om bakning… kanske för att jag inte bakar så ofta. Jag älskar att äta kanelbullar men tycker ofta att mina egna blir lite torra. Men nu har jag hittat en massa bra tips som jag inte kan låta bli att skriva ner.
Mindre mjöl
Använd mindre mjöl än vad som står i receptet. För att få saftiga kanelbullar ska du bara ta så mycket mjöl att degen nätt och jämnt släpper bunken.
Smält inte smöret
Låt smöret bli rumsvarmt och klicka i det under tiden som degen knådas. Om man använder smält smör så behövs mer mjöl och bullarna blir torrare.
Värm inte degspadet
Genom att inte värma degspadet får degen kalljäsa (bara färsk jäst). Det spar lite disk och ett arbetsmoment men tar lite längre tid.
Degen är mer lättarbetad innan den jäst, sen får bullarna jäsa 1,5 timme på plåten.
Mer av det goda
Dubblera fyllningen så det inte riskerar att bli snålt. Mandelmassa i fyllningen gör att du får riktigt saftiga kanelbullar.
Skippa bakduken
Använd plastfolie löst över bullarna istället för en bakduk. Tyget suger upp lite fukt och bullarna blir torrare.
Sockerlag
Pensla de nygräddade bullarna med sockerlag (hälften socker och hälften vatten) istället för ägg direkt efter ugnen så behålls fukten inne i bullen. Plus att det blir snyggt. Och allergivänligt.