Vattenkulor till orkidéer – inte en bra idé

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

Jag testade sådana där plastkulor som man blötlägger och sen kan ha istället för vatten eller jord till blommor. Jag har sett många ha vattenkulor till orkidéer och det ser så fint ut….

Vattenkulor till orkidéer

Men jag får det inte att fungera…. dels blir de snabbt gröna av nån algbeläggning. Dels går kulorna lätt sönder när de är maximalt laddade med vatten.  Då blir de små, nästan osynliga, plastbitar. Och det känns INTE bra med tanke på miljön. Spolas superlätt ner i avloppet. NEJ – inte mer för min del!

Så hur ska man plantera sina orkidéer?

Jag har hitills haft mina i orkidéjord dvs bark. Obs! Orkidéer ska inte ha vanlig blomjord. Till saken ska sägas också att jag bara har phalaenopsis, sk brudorkidé.

Skötsel av orkidé

Orkidéerna mår bäst i en genomskinlig kruka/vas för rötterna vill ha ljus.  Om du ska plantera om din orkidé så passa på när de inte blommar. Rensa också bort döda rötter.

De ljust grågröna spretiga rötterna längst upp är luftrötter som ska vara kvar i luften.

Skötsel av brudorkidé

Kollat man runt på nätet får man många olika råd om skötseln. Det beror såklart bl.a. på vilken sorts orkidé man har. Phalaenopsis är lättskött, som regel gillar den att rötterna får torka ut mellan vattningarna. Kolla gärna in råden från Wexthuset. Men många skriver också om lyckade exempel med phalaenopsis som konstant står i vatten. Jag har testat båda….

Man kan välja om man vill plantera i en kruka med hål i botten eller i en större vas.

Skötsel av orkidéOm man planterat i kruka med hål vattnas orkidéerna genom att sänka ner krukan i vatten och låter den stå i en timme. Sen får den rinna av. Upprepas ca varannan vecka tycker jag räcker. Lite oftare på sommaren och så kan man oxå ha näring i vattnet.

Om man sätter den i en odränerad kruka har jag haft vatten till ca hälften som får stå kvar. Fyller bara på ibland när det behövs.

Nu ska jag testa vas med lite vatten i men ingen orkidéjord….

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *