Virka glasunderlägg

Virka glasunderlägg, gratis beskrivning - Silvermaria.se DIY crochet coaster
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

Våga testa nåt nytt!!! Visst är det roligt att prova nya idéer. Jag har länge sneglat åt virkningen men inte riktiogt kommit mig för. Nu var det dags – och så lämpligt att Monthly Makers har just det som tema – att testa nått nytt. För mig blev mitt första virkprojekt att virka glasunderlägg till altanen.

Virkning är som gjort för sommaren! Lätt att ta fram, snabbt att plocka ihop, enkelt att ta med sig till stranden, altanen, i bilen… Jag har tidigare inte virkat egentligen sen syslöjden på högstadiet men med idéer från Pinterest, instruktioner från Youtube och lite tålamod så blev det nån sorts resultat. Jag bjuder på lite av mina misstag också. Jag ville här både prova vad olika virknålars storlek har för betydelse, och testa ett par olika garn. Beskrivningen kommer lite längre ner…

På det hela taget är jag nöjd med resultatet… Lite små skönhetsmissar men det kan jag ta eftersom det är första gången. Leraning by doing – vem vill virka tråkiga släta rutor för att lära sig?

 

Vad har jag lärt mig av att virka glasunderlägg?

Jo… även om garnet är detsamma (vit, mörkblå och grå) så blir storleken olika beroende på vilken nål man använder. Den vita virkades med nr 3,5 men de övriga med nr 3 och de blev mindre. (Jag tappade bort nål nr 3,5). Även om garnerna ser ut att vara av samma grovlek så blir tydligen resultatet olika…. Det ljusblå garnet var ett loppisfynd och omärkt. Den blev mycket mindre än de övriga, som synes på bilden…
Och – det kan vara bra att läsa beskrivningen noggrant. Om den är svår att förstå, googla runt lite för det finns säkert en beskrivning till nånstans. Ibland på engelska men då får man lära sig det också – bonus bonus…. 🙂 Jag slarvade lite med detalerna i varv 3 vär jag gjorde de första (vita och mörkblå) och stolparna hamnade på fel ställe. Mönstret blir snyggare om de placeras korrekt, upptäckte jag av en slump när jag virkade den gråa.

Virka glasunderlägg, gratis beskrivning - Silvermaria.se DIY crochet coaster

Använd en magisk ring för att börja, men se till att dra åt den lika hårt varje gång. Och var noga med hur du drar åt den så det inte blir såna fula hack… Välj också garn som är lite mer tvinnade (finns säkert nåt fint ord för det som jag inte kan). Annars är risken att virknålen separerar garntrådarna när man fångar upp en ny maska – det tar onödigt på energi, tid och tålamod. (LÄS – jag är inte nöjd med mitt loppigarn…)

Storleksmässigt blev de lite i underkant, de fungerar till mindre saftglas och vinglas men inte till mina stora kaffemuggar…. Måste alltså virka fler… 😀

Beskrivning

Jag har hittat liknande mönster på flera ställen på nätet. Jag tycker att Bellacoco har en lättföljd beskrivning inkl video (på engelska). Det är den jag har följt och översatt. Jag är nybörjare och har svårt för alla förkortningar. Som tur är hittade jag Fröken Elsas bild på Pinterest med en fin lista på virktermer både på svenska, engelska UK och engelska US.

Jag har använt virknål nr 3,0 och 3,5 mm, i beskrivningen ovan har de använt nr 4.

Börja med en magisk ring. Hur gör man en magisk ring? Kolla här.

 1. Gör 3 lm och 19 st i den magiska ringen, bind ihop med en sm. Dra åt (lite tajtare än jag har gjort…)
 2. Starta med 3 lm, 1 st i nästa maska, 2 lm. *st i de följande 2 maskorna sen 2 lm* upprepa 9 gånger. Bind ihop med sm i den 3:e lm som inledde varvet.
 3. Starta med 3 lm. *2 st i nästa luftmaskbåge, 2 lm, 2 st till i samma lmbåge* upprepa 9 gånger. Avsluta varvet med 2 st i sista lmbågen, 2 lm och sist en st i samma båge. Bind ihop med en sm i den 3:e lm som inledde varvet.
 4. Starta med 3 lm. En fm i nästa luftmaskbåge. *6 st i nästa utrymme (som bildats av vinkeln mellan 2 olika stolpgrupper alltså inte i lmbågen – här gjorde jag fel…), 1 fm i nästa lmbåge* upprepa 9 gånger. Avsluta med 5 st i sista utrymmet och bind ihop varvet med en sm som tidigare. Fäst tråden – KLART!

 

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

7 Comments

 1. Vilka fina glasunderlägg, och i sån ljuvlig färgskala! Att de har samma form och går ihop färgmässigt tycker jag ger utrymme för storleksskillnader – det blir liksom bara fint med variationen 🙂

  • Åh tack snälla! Jag har totalt fallit för den blå färgskalan nu!

 2. Så roligt att se dina glasunderlägg! Tycker de blev jättefina och så roligt att få läsa om din process och vad du har lärt dig! Känner igen mig i vad du skriver, och älskar att man lär sig nytt varje gång man håller på. När jag var nybörjare i virkning lärde jag mig också den hårda vägen att inte ha garn som är lätt tvinnade – alltså garn som väldigt lätt att dela sig. Så ilsken man kan bli på sånt garn! Men med tiden har jag fått in någon teknik så jag KAN virka med sånt garn utan att ha jättestora problem iaf. Konstigt men man lär sig hela tiden. Och visst är det härligt när man lär sig nya saker!
  Men kan rekomendera att köpa typ garnsorter som Tilda, Catona eller Catania om du vill ha ett garn som inte delar sig iaf 🙂 Väldigt sköna att virka i! Virknål 3 eller 4 till dom garnerna, man bestämmer lite själv beroende på hur hårt man virkar också!
  Som sagt roligt att se och läsa om dina underlägg!! 🙂

  • Tack så mycket för tipsen! Visst är det verkligen kul att lära sig och upptäcka nya sätt och tekniker. Önskar att dygnet hade fler timmar!

 3. Wow, det var inget dåligt nybörjarprojekt i virkning! Vanligtvis börjar man ju med fasta maskor på rad, men du gav dig på mönster, räknande och bågar på en gång. Jag blir så imponerad över att du fixat det så bra! Glasunderlägen är verkligen supervackra och har en helt ljuvlig färgskala.

  • Tack! Jag blev inspirerad av din våffel-grytlapp, det var den som gjorde mig sugen på att virka! Sen spann det iväg med hjälp av Pinterest som är vansinnigt beroendeframkallande. 😀 jag har inte tålamod att sitta och virka bara fasta maskor… Vill att ”det ska bli nåt”. Snart ska jag försöka mig på din grytlapp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *